[ Prev ] [ Index ] [ Next ]

Fischer Mór

Created szombat 06 december 2008

Magyar Életrajzi Lexikon:

Fischer Mór (Verbó, 1875. dec. 15. – Bp., 1945. nov. 8.): gépészmérnök, MÁV műszaki főtanácsos, a Törekvés Sport Egyesületnek negyedszázadon át elnöke, a Magyar Labdarugók Szövetségének alelnöke, nemzetközi ügyeinek vezetője, a Fédération Internationale des Associations de Football alelnöke 1927-től. – M. Amerika ifjúsága (Bp., 1934).

Zsidlex:

image

17. F. Mór, gépészmérnök, a nemzetközi sportszövetség alelnöke. szül. Verbón 1875. Műegyetemi tanulmányait Budapesten végezte. Korán külföldre került és főleg az angol vasutak jóléti intézményeit tanulmányozta. Felismerte, hogy a szociális tevékenység területén a sport milyen hatalmas tényező. Budapesten a Törekvés Sport Egylet élére állt és annak huszonöt éven át elnöke volt. Szociális szempontok vitték a vasutasok sportszövetségének, később a vasutasok világszövetségének megalapozására is. A magyar futballszövetségnek a nemzetközi ügyeit intézi és nyelvkészsége segíti a nemzetközi kapcsolatok kiépítésében. A nemzetközi futballszövetségnek (FIFA), a világ legnagyobb sportszövetségének 1927. elnöke lett. Szociális és békekereső tevékenységéért a francia köztársaság 1928. becsületrenddel tüntette ki. F.P.

Nemzeti Sport: (1929. március 4.)

image

Fischer Mór megkapta a német becsületrend érmét is, amit a Vasutas Liga nagysikerű bankettjén nyűjtottak át neki

A Vasutas Sport Liga első közgyűlését 100 terítékes bankett fejezte be a Keleti pályaudvar különtermében, ahol megjelent az egész vasutastársadalom vezérkara, a vasutas sport irányítói, az egyletek képviselői és az OTT vezetői is. Karafiáth Jenő dr., az OTT elnöke, Szukováthy Imre dr., az OTT főtitkára és Faliczidas Roman dr. min. tanácsos nem maradhatott ott végig, mert a MOVE bankettre volt hivatalos. A kultuszminiszter és az OTT képviseletében tehát Schwöder Ervin dr. államtitkár jelent meg a banketten Demjanovich Lajos min. osztálytanácsos kíséretében.

A lakoma első szónoka Lázár László volt, a Vasutas Sport Liga elnöke, aki a vendégek üdvözlése után Müller Gyulát, a Törekvés elnökét köszöntötte, majd különös melegséggel ünnepelte Fischer Mórt, a vasutas sport egyik megalapítóját, a közelmúltban elnyert külföldi kitüntetései alkalmából. Egyben átnyújtotta Fischernek a Liga ajándékát, ezüst plakettet márvány lapon.

Schwöder államtitkár a Ligát köszöntötte és átnyújtotta a kultuszminiszter ezüst serlegét, mint vasutas-vándordíjat. Ezután felszólalt Szentgyörgyi Gusztáv, Samarjay elnökigazgató képviselője, Szalágyi Egyed főfelügyelő, Gyenes Kálmán, majd Heeger Árpád, a KANSz vasuatas csoportjának főtitkára, aki általános meglepetsére átnyújtotta a német becsületrend érmét Fischer Mórnak, aki a harmadik külföldi ennek a rendnek lovagjai sorában.

Nádas Ödön a vasutas egyletek jelvényeinek gyűjteményét adta át díszes bőrtokban az ünnepeltnek, majd László a régi Törekvés-tagok nevében, Gámán igazgató pedig a kis egyletek nevében üdvözölte Fischer Mórt, aki végül meghatottan köszönte meg a szívből jövő ünneplést.

-----------------------------------------------------------------------------------


Backlinks: :Egyesületek:Törekvés :Források:Lexikon:Magyar Életrajzi Lexikon :Források:Lexikon:Zsidlex :MLSZ pozíciók:Alelnök :Nevek :Vallás :Vállalatok :Év:1875 :Év:1945